Kislányoknak klasszikus és hasznos ajándékok a babák

2019.03.29 12:04

Kislányoknak klasszikus és hasznos ajándékok a babák

Bár megszámlálhatatlan lehetőség van rá, hogy milyen ajándékot vásároljunk egy kislánynak, mégis általában a babák jutnak először eszünkbe. Ez nem véletlen! A nő alapvetően az anyaságot, a termékenységet hordozza magában, s már pici gyermekkorban is tudattalanul ezt erősítjük a lányokban. Igazából ez működik a maga természetes útján.

 

Hajasbabák kislányoknak.

Sokféle babát talál webáruházunkban, válasszon gyermeke örömére. A baba vagy babát pótló rongy, plüss, puha textil figura az első életévben segít abban, hogy a csecsemő le tudjon válni édesanyjáról. Óvodás korig ezek a tárgyak inkább megnyugtató szerepet töltenek be, a kicsik viszik magukkal mindenhová az ágytól a homokozóig húzzák vonják, szinte egész nap velük van.

Szerepjáték és a babák

Óvodáskortól beindul a szerepjáték nagyüzem. A papás-mamás, a doktoros, a közértes, a szerelő, a tűzoltó mind-mind olyan játék, ahol a felnőttek szerepében képzelik magukat a lurkók, de ha megfigyeljük őket, a legtöbb ilyen játékban is felbukkan a baba. Kell a történetekhez. Szükség van rá, hiszen így könnyű a gondoskodást, az anya és apa szerepét utánozni.

A kedvenc baba részt vesz egy gyerek mindennapi életében. Követi annak napi rutinját, vele reggelizik, együtt mennek oviba, és ha valami oknál fogva gyermekünk elmarasztalást kap, a baba biztosra veheti, hogy neki is ki fog jutni belőle. Ezzel is levezetve a feszültséget, tovább adva a megtanult szabályt.

Fiú-lány, baba vagy kisautó

Tulajdonképpen mindegy. A nemi szerep teljesen más téma, mint a szexuális hovatartozás. Erre itt most nem is térünk ki.

Az, hogy egy kisgyerek babázik, vagy úgynevezett fiús játékokkal játszik, legózik, épít, kamiont tologat, vagy barkács készlettel játszik, nem csak a nemétől, hanem a veleszületett genetikailag adott személyiségjegyektől is függ. Ebbe nem érdemes beleavatkozni, mert egy lány lehet éppen olyan jó gépészmérnök, mint amilyen jó lehet egy fiú fodrásznak.

Ráadásul manapság ezek az éles határok kezdenek teljesen elmosódni, nem is igen van olyan szakma, ahol ne találnánk meg mindkét nem képviselőit.

Milyenek a kislányoknak szánt jó babák?

Ez egy nehéz kérdés. Egyre több olyan babát kapni az üzletekben, melyek már mindent tudnak, amit az igazi csecsemő. Sírnak, gügyögnek, tudnak pisilni itatás után, sőt olyan baba is van, amelyik belekakil a pelenkába.

A gyerekek nagyon szeretik ezeket az univerzális csecsemőket, de tény, hogy kevésbé fejleszti a gyermeki képzelőerőt, mint “semmittudó” babatársaik. Legyen ez a szülő feladata, ítélje meg mindenki a maga belátása szerint.

A másik nagy kategória, amiért szinte rajonganak főleg a lányok, az a Barbie baba. Rengeteg kiegészítőt lehet már kapni hozzá, cipők, ruhák, táskák, bútorok, ami csak szükséges egy komplett család eljátszásához. Ebből a típusú babából is van fiú és gyermek baba is, így még egyszerűbb az igazi szerepek eljátszása. Ha pedig gyermekünk oda van az állatokért, akkor egy kutyusos Barbie szett biztosan nagy kedvenc lesz.

Felkészítés a kistesó érkezésére

Egy játékbaba kiváló lehetőség a szülőknek felkészíteni csemetéjüket egy kistestvér érkezésére. Egy baba érkezése a családba öröm, de hatalmas kihívás is egy kisgyermek számára. Vonjuk be gyermekünket az előkészületekbe, és játsszunk vele babásat.

Adjunk neki lehetőséget az új tárgyak kipróbálására, játsszuk el kedvenc babájával a fürdést, az étkezést, az esti lefekvős rituálét. Közben sok mindent el tudunk neki magyarázni, így sokkal kevésbé fogja magát kirekesztettnek érezni, amikor megérkezik az új kis családtag.