Repülős, autós játékok, mert vezetni jó

2019.07.26 09:18

Repülős, autós játékok, mert vezetni jó

 

Gyerekkoromban sokszor álmodtam azt, hogy vezetek. Bármit, attól függően, hogy éppen mi volt a kedvenc járművem. Persze leginkább autót. Amíg a gyerekek kicsik, maradnak a kisautók, a transformers járművek, teherautók, képzeletbeli buszok székekből építve, vonatozás masinisztával az óvodában. Aztán amikor csemetéink elkezdenek a számítógépek iránt komolyabban érdeklődni, jönnek a szimulátoros, autóversenyzős, repülőt vezetős, tankozós játékok.

A repülős és autós játékok szuper jó időtöltések, ha megfelelően korlátok között tartjuk őket 

 

A számítógép alapvetően remek dolog. Információ bomba, amit tudni szeretnénk, az karnyújtásnyira van, időt, pénzt, energiát spórol számunkra és a gyerekek részére is. Ha pedig megfelelően bánunk az általa kapott lehetőségekkel, a gyerekeknek sem fog veszélyforrássá alakulni. 

A számítógépen játszható autós, repülős játékok is tanítanak, fejlesztenek. Komoly koncentrációra van szükség ahhoz, hogy egy-egy pályát teljesíteni tudjunk. Nyilván többféle szint létezik, vannak egyszerű játékok, melyek inkább csak segítenek megbarátkozni ezekkel a játékokkal, de a nehézségi szint emelkedhet, akár a komoly szimulátorokig is,  amelyeknek a hétköznapi ember számára finanszírozhatatlan költségei vannak. Ezeket az eszközöket már hivatásos sofőrök is használják, legyen szó autóról, repülőről vagy katonai eszközökről. 

Áruházunkban sokféle játékot talál ebben a témában. Az egészen kicsi autóktól a nagyobb, megépíthető készletekig, mint például a Lego Technic. Az autók mellett árusítunk hajót, repülőt, tankot, motorokat, kamionokat, távirányítós járműveket.

A videójátékok jótékony hatásai

A kutatások egyértelműen bebizonyították már, hogy a számítógépes játékoknak igenis nagyon sok fejlesztő hatása van. Egyszerűen csak meg kell határozni a megfelelő mennyiséget, minőséget. 

Azok a játékok, melyekben a szereplőknek gyors mozgással kell részt venni, egyszerre több információt kell befogadni és feldolgozni, valamint ezekkel kapcsolatban döntést is hozni, hihetetlen mértékű változásokat képesek produkálni a kognitív képességekre.

 

Milyen területeken tapasztalhatunk javulást?

  • A szürke szín árnyalatainak érzékelésének fejlődése
  • A tompalátás akár normál szintre is képes korrigálódni
  • A térérzékelés mérhető javulása 
  • Dyslexia javulása
  • Jó hatással van arra, hogy többféle feladatot tudjunk egyszerre kezelni
  • Feltétlen pozitív hatással van a mentális rugalmasságra
  • Lassítja, vagy visszafordítja a korral járó mentális hanyatlást 
  • A szem-kéz koordinációt fejleszti

 

Számos munkavégzéssel kapcsolatos képesség fejlődését mutatták ki a kísérletek

 

Vezetői képességek javulása, koncentráció, helyzetfelismerés, reakcióidő, ezek mind nagyon fontos tényezők nem csak a közúton, hanem a levegőben, munkagépeken, vagy épp egy műtőben a beteget operálva. 

A most felnövőben lévő generáció profitálni tud mindebből akkor, ha okosan, tudatosan használjuk ki ezeket a lehetőségeket. Nem eltiltani kell a gyerekeket, hanem megtanítani nekik ezeket a lehetőséget a javukra, és nem önmaguk ellen használni. 

A világ fejlődik, az elmúlt 100 évben olyan mértékű változásokon ment keresztül, mely megkívánja, hogy vele együtt gyökeresen megváltoztassuk a róla alkotott elképzeléseinket is. De ez nem baj abban az esetben, ha elfogadjuk, és alkalmazkodunk az új lehetőségekhez.

A játék pedig örökké érték marad, még ha az csak egy egyszerű műanyag kisautó, akkor is.