A magyar kártyajátékok sokszínűsége

2019.09.03 13:00

A mai blog egy méltán népszerű játék történetével foglalkozik, ez pedig a Tell-kártya, vagy ismertebb nevén a magyar kártya, mellyel számtalan játék készült. Ezt a verziót 1836-ban egy pesti kártyafestő, Schneider József alkotta meg, és Magyarországon, valamint a német nyelvterületeken a leginkább ismert.

Talán a második legelterjedtebb típusa a kártyáknak, természetesen a francia kártya után. A történelem folyamán a kártya kinézete, a kártyaképek többször is megváltoztak. Ezen típus egyik jellegzetessége a négy évszak megjelenése, vagyis az évszak allegória. A másik fontos szimbólum a Tell mitológia szereplőinek megjelenése tükörképes formában. 

Áruházunkban természetesen megtalálhatóak ezek a kártyák, sok egyéb gyerekeknek készült kártyával együtt. Nézzünk meg egy két magyar kártyával játszható játékot.

Csapd le csacsi

Ez az egyik olyan játék a sok közül, melyet gyerekekkel is tudunk játszani. Ilyen lehet még a színre szín, vagy másik nevén a Piros papucs, amit egészen kicsik is el tudnak sajátítani. 

De nézzük a csacsizós játékot:

Fejenként 8 kártya kiosztása után a cél az, hogy a játékos összegyűjtse egy szín minden lapját. Akinek ez először sikerül, az a csapd le csacsi felkiáltással az asztalra teheti a lapjait, és ezzel nyert. A játék nem fejeződik be, mert ugyanezzel a szisztémával halad tovább, míg csak a második, harmadik, és a végén az igazi csacsi cím meg nem születik. 

 

Snapszer

Bevallom férfiasan, ezt a játékot nem sikerült soha megtanulni vagy megszeretni, pedig a szüleim nagyon szerették. 

Kettő, három vagy négy játékos játszhatja, és a kártyát 20 vagy 24 laposra szelektáljuk hozzá. A VII, VIII, és IX es lapokat kell kivenni a pakliból, mert a játék során ezekre nincs szükség. Lényege a pontgyűjtés, és különböző a játék módja attól függően, hogy hány játékos játssza. 

 

Az egyik legismertebb magyar kártyajáték talán a 21

A játék célja itt is a pontok gyűjtése, és egy bizonyos összeg (21) megközelítése vagy elérése. Ha két játékos is eléri ezt az értéket, az nyer, aki kevesebb lapból teljesítette. Egyetlen kivétel, ha valaki két ászt kap egymás után, ez 22 helyett 21-et ér, és azonnali nyerést biztosít. 

A kártya nagyon népszerű játék, függetlenül attól, hogy melyik típusáról beszélünk. Vannak, akik nagyon szeretnek vele játszani, vannak akik egyenesen utálják, de alapvetően egy olyan játék, mely soha nem fog kihalni. Megmozgatja az agyat, összehoz embereket, társaságokat, és igen sokféle verzióban kapható. Sőt, egyre több és több fajtája kerül az üzletekbe. Lehet pont vagy figura gyűjtős, vicces, a játékostársakkal leginkább kitolós, vagy akár tudományos is, ahol a játék közben bármilyen témában gyűjthetünk tudást érdeklődési körünknek megfelelően. 

Ne hagyjuk hát ki, hiszen itt a nyár, egy kicsi táskában is bőven elfér, nem nehéz, nem törik, de órákon keresztül nyújthat önfeledt szórakozást kicsiknek és nagyoknak akár a strandon az árnyékban, vagy esős időben a szobában, kempingben is. 

 

A Magyar Snapszer Szövetség évről évre megrendezi a snapszer bajnokságot

Ennek a játéknak a népszerűségét is megmutatja, hogy saját szövetség alakult a játékosok örömére. Így könnyen társra találhat, aki szenvedélyesen szereti a magyar kártyával játszható játékot. Időről időre felmérheti tudását, és nem utolsó sorban gyönyörű tájakat és helyszíneket ismerhet meg a versenyek által.


Blogjaink között egyéb társasjátékokról is olvashat, ami összehozza az embereket.