Toronyépítő játékok kicsiknek és nagyoknak

2019.07.03 15:06

Toronyépítő játékok kicsiknek és nagyoknak

A toronyépítő játékokban sok minden rejtőzik, de talán leginkább az, hogy építeni jó. A gyerkőcök pedig építenek, amikor csak tehetik. A legjobb az, amikor erre valóban alkalmas a játék, mint a Lego, Duplo és ezek sok-sok variációval rendelkező testvérei esetében. 

Áruházunkban sokféle toronyépítő játékot és más hasonló építőkockát talál, hogy gyerkőcét meglephesse.

Az erre alkalmas kockák remek lehetőséget adnak, hogy egy hatalmas várba képzeljék magukat a gyerekek, és életre keltsék hőseiket. Ők pedig lehetnek klasszikus mesehősök, mint a sárkány, királylány vagy épp a szegény ember legkisebb fia, de éppúgy lehetnek a mai kor meséinek szereplői is, mint például Thomas a gőzmozdony.

Igazából a gyerekek képzelete szab csak határt, és ha leülünk melléjük akár csendes megfigyelőként, akár szerepet felvállalva, meglepő fordulatokat láthatunk tőlük.

 

Egymásba rakható, különböző méretű kockák

Az egyik nagy kedvenc, amikor a kockák 5 oldallal rendelkeznek csupán, méretük úgy csökken, mint a Matrjoska baba, ennél fogva a gyerkőc egymásba tudja rakosgatni őket, vagy a nyitott oldalt alulra téve tornyot építhet belőle mindig a kisebbet rakva felülre. Csuda dolog, amikor az általa épített torony akkora, mint ő maga! 

E mellett nagy kézügyesség is kell hozzá, hiszen a torony “szeret” felborulni, tehát óvatosan kell a darabokat egymásra helyezni. Ezt a típusú játékot hordó formában vagy egyéb alakzatokban is lehet kapni, a gyerekek mindegyiket szeretni fogják. 

Sokkal több van benne, mint gondolnánk…

A baba legelső játéka a saját keze. Ahogy fejlődik, okosodik egy csecsemő, úgy jön rá, hogy ezt a “valamit”, ami folyton a szeme elé kerül, ő irányítja, és mennyi mindenre lehet használni. Amikor már tudatosan működik a kéz használata, tesztelni kell minden ébren töltött pillanatban. Figyeljük csak meg, hogy az első játékok egyike a toronyépítés. Mindegy, mi az, baba, kocka, cumisüveg, kiscipő, egymásra lehet kupacban pakolni. Sikerélményt ad, fejleszti az én tudatot. 

Amikor ezeken az első lépéseken túl van egy lurkó, a következő az, hogy a testképet is fejleszti az építkezés. Gondoljunk bele, hogy a tevékenység által megtanulja, mekkora a keze. Milyen hosszú, milyen erős, milyen messze ér el vele, mekkora és milyen nehéz tárgyat képes vele megfogni, stb.

A toronyépítő játék örökké tart

Az építkezés az a játék, mely egész életünkben játszható, és amelyet játszunk is folyamatosan. Így kezdődik a babaszobában az, hogy felhőkarcolókat építünk, hosszan átívelő hidakat, vizek alatt futó alagutakat. 

Az egyszerű tárgyak egymásra rakosgatásától szépen folyamatosan eljut az ember egy mérnöki mű megalkotásáig, de a lépések a toronyépítő játékokon keresztül vezetnek. 

Üljünk le velük játszani

Sok lehetőség rejlik szülőnek, gyereknek a torony- vagy várépítős játékokban. Együtt lehetünk, kiengedhetjük a napi gőzt, és jobban megismerhetjük egymást. A játék közben megtudhatjuk, mi történt aznap az oviban, suliban, milyen álmai, vágyai, de akár gondjai vannak csemeténknek. 

Látni fogjuk, hogyan fejlődik a kreativitása, kézügyessége, logikai gondolkodása. Talán az is kiderül, hogy felhőkarcolókat, várakat, hidakat fog építeni csemeténk, ha majd felnő, hogy megmentse a királylányt.