Rajzoló játékok, az egyik legősibb tevékenység utódai

2019.09.02 14:01

Az egyik legősibb tevékenység a rajzolás. Történhet mókából, például rajzoló játékok segítségével vagy információ közlés céljából. Eszköze lehet egy fadarab és az út pora, vagy a legújabb mesterséges intelligenciával rendelkező szoftver, és közötte nagyjából bármi, ami nyomot hagy bárhová. Tudom, hogy ez kissé furcsán hangzik, de ha belegondol az ember, ez így van.

Az első barlangrajzokat 35 ezer évvel ezelőttire becsülik a tudósok, melyek a Timpuseng nevű barlangban találhatóak Indonéziában.

Egyetlen dolog nem változott azóta, hogy rajzolni bizony jó dolog. Segít az önkifejezésben, tanít, fejleszt, informál, de adott esetben megnyugtat, ellazít.

Hogyan rajzoljunk a gyerkőccel, mikor adjunk a kezébe rajzeszközt?

Nem lehet pontosan korhoz kötni, de amikor már biztonságosan képes ülni az asztalnál a székében, adhatunk nem túl hosszú, vastag ceruzát vagy krétát. Ügyeljünk arra, hogy ne vegye a szájába. Ezt hamar meg fogja tanulni, hiszen a szájába téve nem fog tudni rajzolni vele.

Az első próbálkozások nem finom mozgások, karból, vállból születnek, és semmilyen irányítottság nincs bennük, a mozgás örömét adják, aminek látható nyoma is születik. Hagyjuk alkotni, ez nagyon jó móka.

Ezzel fejlődik a keze, a finommotorikus mozgása, a ceruza fogása is kialakul idővel. Ennek nyomán kiderül az is, hogy csemeténk jobb- vagy balkezes lesz.

 

Változnak az idők, ma már se szeri se száma a rajzolós játékoknak

Áruházunkban sokféle, rajzolással kapcsolatos játékot talál kicsiknek és nagyoknak is. Válasszon akár gyermekével közösen, így biztosan örömet fog szerezni neki. 

 

Ceruzák, kréták, festékek, ecsetek és festésre alkalmas eszközök

Ezerféle terméket találni a boltokban. Okos kis találmány a törhetetlen rugalmas ceruza, vagy a kisebb gyerekeknek készült vastag, háromszög profilú ceruza. E mellett találunk aquarell vagy radírozható színes ceruzát is, és ezek csak a legegyszerűbb kivitelek. Festékek, por- és zsírkréták garmadával ülnek a boltok polcain, és akkor csak a  rajzeszközökről beszéltünk.

 

Rajzolós játékok tele kreatív ötlettel

Nagyon sok olyan játék készül, ami segítséget nyújt a rajzoláshoz. Különböző sablonok segítik egy-egy szép kép vagy ábra megszületését. Találunk ezek között festős, karcolós verziókat, de akad, amelyik például a papírra vetíti a rajzolandó vonalakat, figurát. Ennek előnye az, hogy nem fog semmilyen segédvonal látszani az elkészült mű alatt. 

 

Hová rajzoljunk?

Az új bőr ülőgarnitúrára ne, de viccet félretéve bárhová. Egy szép kavicsot is lehet ugyanakkora kreativitással megrajzolni, díszíteni, mint egy megunt pólót. Mindenféle alaphoz találunk filceket, festékeket, így ez sem okozhat problémát. Ezáltal a megunt tárgyainkat varázsolhatjuk újjá, így óvjuk környezetünket és a pénztárcánkat is. 

 

Szakadjunk el a megszokásoktól

A rajzolás sokszor egyszerűen az asztalnál papír, ceruza vagy valamilyen színezőkönyv segítségével történik. Merjünk kísérletezni, válasszunk szokatlan felületeket, szokatlan színező eszközöket. A gyerekek hihetetlen módon élvezik az újat. Egy nagy csomagolópapírra festeni bőbarát festékkel a saját puszta kezükkel és lábukkal fantasztikusan jó játék. Festhetünk termésekkel, levelekkel, különböző tárgyakkal. A fog és körömkefe, a parafadugó vagy egy szál fonal is érdekes nyomot hagy. A különböző ceruzák színkavalkádja is számos lehetőséget rejt magában. 

 

Itt a nyár, kössük össze az alkotás örömét a friss levegő adta lehetőségekkel.