Gyurma és kiegészítők

Egyszerű, a gyerekek imádják, ezért a gyurma az egyik legjobb játék

Ez az a játék, ami kivétel nélkül mindenkinek, aki a kezébe veszi ad valami pluszt. Ha semmi mást nem, akkor is megnyugtat, stresszt vezet le pusztán az, ha terv és cél nélkül csak úgy gyúrkodja, nyomkodja valaki.

Készíthetünk házilag is, de annak hátránya, hogy hamar kiszárad, akár órák alatt is, megpenészedik, így a legjobb választás a kimondottan erre a célra tervezett, gyerekek számára készült, egészségre teljesen ártalmatlan gyurma.

Nagyon jó választás egy gyurmázó asztal, hozzá különböző formázásra alkalmas kiegészítőkkel. Ezzel rögtön azt is megtanulják a gyerekek, hogy ennek a játéknak az egyik szabálya, hogy ne hordják szét mindenhová, van egy kijelölt helye ennek a játéknak.

Mit is fejleszt a gyurmázás?

Szem-kéz koordinációt. Ennek fejlesztésére a rajzolás is kiváló eszköz, de a gyurma mindezt térben fejleszti.

Erősíti az izmokat. A gyurmázás közben az alkar, a kéz és ujjak izmait is intenzíven használják a gyerekek. Játék közben ezek erősödnek, fejlődnek. Ezen kívül a gyerekek azt is megtanulják, milyen erővel kell tevékenykedni. Ráéreznek arra, hogy egy nagyobb vagy kisebb darab gyurma milyen erőkifejtéssel munkálható meg.

Fejleszti a tapintást. A különféle textúrájú gyurmák tapintása is eltérő. A játék során változik a hőmérséklete, ezzel együtt némiképp az állaga is. Ezt a gyerekek tudattalanul is tapasztalják, és alkalmazkodnak hozzá.

Az emlékezés és képzelet fejlődése.

Kétféle termék kerül ki a gyerekek kezéből, amit leutánoztak, és amit kitaláltak. Mindkettő nagyon hasznos, az egyik az emlékező képességet fejleszti, a másik a fantáziát. Hagyjuk mindkettőt szabadon áramlani, ne mondjuk meg, mit hogyan csináljanak, csak ha elakadnak, és ők kérik a segítségünket. Ezt nem lehet rosszul csinálni, hagyni kell, hogy a tanulás folyamata természetes legyen.

A gyurma a feszültséget is levezeti!

Már óvodás korban is akadnak olyan helyzetek, amelyek a gyerekek számára kellemetlenek, feszültséget okoznak. Főleg azoknál a gyerekeknél, akik nem is szeretnek oviba járni. Igaz ez az iskolásokra is, kiváltképp az alsó tagozatban. A gyurmázás tereli a gondolatokat, megnyugtatja a gyerekeket, felszabadultan engedhetik el fantáziájukat. Vannak gyerekek, akik meg is nyílnak közben, s elmondják, eljátsszák problémáikat, csak tudnunk kell olvasni a sorok között.

Nézet:
 
Sorrend: