Társasjáték

Vigyázz, kész, társasjáték!

Sokféle játék létezik, de talán az egyik legokosabb találmány a társasjáték. Története nem mondható fiatalnak, egészen az ókorig nyúlik vissza.

A Senet nevű társasjáték freskója i.e. 3100 körül készülhetett, és Merknera sírboltjában találtak rá a régészek. Ez az első olyan fennmaradt emlék, mely erre a játék típusra utal. Ez talán nem egy ismert formája, de a kínai eredetű Go már annál inkább.

Történelme számos jelentős állomással büszkélkedik, most ebből egyet emeljünk ki.

1935-ben jelent meg Amerikában a Monopoly, és a mai napig keresett és népszerű társasjáték. A Szoti játékbolt, ajándék áruház kínálatában természetesen ezt is megtalálja a rengeteg izgalmas társasjáték között.

Mire tanítanak?

Együtt játszani és itt az együtt az, ami a hangsúlyt kapja. Megtanítja a gyerekeket alkalmazkodni, hiszen ki kell várni a másik döntését, lépését, meg kell tanulni türelmesnek lenni.

Segít egy olyan egészséges versenyszellem kialakulásában, ami mellőzi az agresszív elemeket, hiszen egy rossz döntés vagy lépés miatt, vagy csak éppen a másik szerencséjének köszönhetően kerülhet csemeténk hátrányba vagy épp előnybe, amit tudnia kell egészséges korlátok közt kinyilatkoztatni. A harag vagy a túlzott káröröm sem elfogadható egy társasjáték játszása során, így a gyerekek ezeket az érzelmeket is megtanulják kezelni.

Sokféle játék létezik már különféle képességeket fejlesztve. Vannak kimondottan stratégiai felépítésű játékok, elsősorban nagyobb gyerekeknek, de ezek között találunk olyanokat is, melyek kimondottan a felnőtteket célozzák meg.

Azt gondolom, hogy az informatika világában is szükség van azokra a játékokra, amelyek függetlenek mindennemű technikától és pusztán az emberi kapcsolatokra, az együtt töltött felhőtlen szórakozásra építenek.

Éppen ezért egészen kicsi korban el lehet kezdeni ennek a játéknak a bevezetését a gyerkőceink életébe. Összeköti a családot, a szülőket, testvéreket, barátokat, jobban megismerjük általa egymást. Fejlődik a gondolkodásmód, a memória, új kalandokat élhetünk át szeretteink körében.

Nagyon hasznos időtöltés alkalmakkor is!

Legyen az egy szülinapi zsúr vagy egy nyaralás, akár csak egy hosszú hétvége, nem mindig alkalmas az idő arra, hogy kint legyünk. Sajnos még nyáron is alakulhat úgy, hogy beszorulunk a lakásba pár napra. Ilyenkor vidám megoldás lehet egy kalandos, izgalmas társasjáték az egész családnak.

Egyre több olyan társasjáték jelenik meg, ami valamelyik rajzfilmhez köthető. Ezzel a szülők dolga is jócskán egyszerűsödött, mert a gyerekek sokkal szívesebben próbálnak ki új dolgokat, ha az a kedvencükhöz is köthető. Ha pedig sikerült megszerettetni ez által a társasjátékot, jöhet nyugodtan a következő, mert akkor már a társaságban játszás lesz a fő szempont.

Nézet:
 
Sorrend: